9 Kasım 2014 Pazar

Palindromik Cumleler

Tersten de okununca aynı olan cümlelere palindromik cümleler denir. İşte örnekler:


A DEVLER, ELVEDA!  
AÇ RAPORUNU KOY, OKUNUR O PARÇA.
ADAK ADA.
ADAM ADEDİ BAKRAÇ, ÇARK ABİDE DAMADA.
ADAMLA ÇENE ÇALMA DA.
ADI VAR, O YILAN ALIYOR AVI DA.
ADNAN İSA BAK, EN İYİ VE AZ ECZANE, EV VE EN AZ CEZAEVİ YİNE KABASİNAN'DA.
AĞA, BAK İRİ KABAĞA.  
AH, ADİ DEMİR ERİMEDİ DAHA.
AH, NE TENHA.
AKAÇLI SANA NASIL ÇAKA?
AKŞAM ESKİ, NE YANA, YENİKSEM AŞKA?
AL AZMİ, İMZALA.
AL BATAN İŞE PEŞİNAT, ABLA.
AL KASADA SAKLA.
AL KAZIK ÇAK KARAYA, KAYARAK KAÇ KIZAKLA
AL KOKLA.
AL MUMU MUMLA.
AL NOTUNU TONLA.
AL PAKIZE BEZI KAPLA
AL YARISINI SIRAYLA.
AL YE HÜSEYİN, NİYE SÜHEYLA?  
AL, ÇUVALA DAL, AVUÇLA.  
AL, DOKUZU KODLA.  
AL, KAPA KAPAKLA.
AL, KASETTE SAKLA.  
AL, KASIM'I SAKLA. 
AL, KOY İYİ ZAM, MAZİYİ YOKLA.  
AL, KUR AFİŞİ FARUK'LA.  
ALA KEMİK KİME KALA?  
ALAKA YOK ŞİŞKO, YAKALA.  
ALANA BAL KAŞIĞI, ŞAKLABAN ALA.  
ALARAK EL İŞİ KAZAK, İŞ İLE KARALA.  
ALARAK PARA, İYİ ARAP KARALA.  
ALIŞIR O SANA, SOR IŞIL'A
ALİ, TANIŞIN: ATİLA.
ALNA PASTA AT SAPANLA.
ALP, O TUZU TOPLA.
ALSA AT SALİM MİLAS'TA, ASLA.
ALTAN ATTAN ATLA
ALTIN AYI SATILMAZ, ZAMLI TASI YANITLA.
AMA KADIDA KAMA.
AMA KIYIYI YIKAMA.
AMAN, YOK, O ÇELİK İLE ÇOK OYNAMA.
AMAN, YOK, OYNAMA.
ANA, DOLAP AL ODANA.
ANA, NACİ DEDE NE DEDİ CANAN'A?
ANA, SİLME NÖTRÜ, KÜKÜRT ÖNEMLİ SANA.
ANA, SÜMSÜK KÜS MÜ SANA?
ANAHTAR ARAT HANA.
ANAM TAVLA AL VATMANA.
ANAM, SORULUR OSMAN'A.
ANASTAS KETEN ETEK SATSANA.
ANASTAS MUM SATSANA.
ANASTAS RULO İYİ OLUR, SATSANA.
ANASTAS, ALO, KUTU KOLA SATSANA!
ARA ŞİİRİ, İŞ ARA.
ARA, PİLLER EDER ELLİ PARA
ARAP KARA MURAT ATAR UMARAK PARA
ARAZİ KÜÇÜK, İZ ARA
AS YAKALA EN İYİYİ, NE ALAKAYSA?
ASLAN ALİ İLE VELİ İLAN ALSA
ASLI SANMIŞIM NASILSA.
AST ASKER BÖBREK SATSA.
AT O BORUYU ROBOTA.
AT, SAHİBİ GİBİ HASTA.
ATKILAR ARALIKTA.  
AY SAKA, NEDEN AKASYA?
AYAKKABI BAK, KAYA.
AYARLA SEFA, KASAYI KAPA KIYASA, KAFES AL RAYA.
AYARLI YAYIL RAYA.
AYLA'DA MI MADALYA
AYNALAR İTER, TİTRETİR ALANYA.
AYOL ABLA, KETEN ETEK AL BALOYA
AYŞEN, ISLAK KALSIN EŞYA
AZ AL YAHU BU HAYLAZA
AZ YE BE BEYZA.
ÇANI DAKİK Kİ KADIN AÇ.
ÇATIYA KALANI KINALA, KAYIT AÇ.
ÇOK KÜÇÜK KOÇ.
E NEREDEYİZ, MERİDYEN NEYDİ REMZİYE, DERE NE?
E, BİNA HANİ BE?  
E, DEMEK HAMİSİ MAHKEMEDE.  
E, ZATEN NE TAZE?  
EFE NEDEN EFE?
EL KİTABINI BATİKLE.
ELİ BİTTİ BİLE.  
ELİNİ AÇA AÇA İNİLE.
EMRE VE KIZA YAZIK, EVERME.
EN İYİ DİLEK İŞ, İKİ KEZ ASLA; KILLI KAFA KILLI KALSA ZEKİ KİŞİ KEL İDİ YİNE.
EN İYİ MEŞE BEŞE Mİ YİNE?
ER İŞİ PİLAVI VALİ PİŞİRE.
ESİRDİ TALAT İDRİS'E.
ESKİ DEDİKSE...  
ESTETİK AN NAKİT ETSE.
EŞİM İLERİ, GİRELİM İŞE.
EŞYA AL İŞIL'A, AYŞE.
EŞYAMIZI KAPA KIZIM AYŞE.
EV YEMİŞİ: MEYVE.
EVE DÖN, ÖDEVE.
EY EDİP ADANA'DA PİDE YE
EY EREN, NEREYE?
EY İNTERNETÇİ, NETÇİ, İÇTEN İÇTEN RET NİYE?
EY İYİ RUH, HURİ'Yİ YE.
EY KEKEME, KEK YE
EY KELEK, SUS, KELEK YE.
EY NİHAT TAHİN YE.
FİRAR EDER ARİF
HALİS AĞA, ŞU RAKET HAS, SAHTEKAR UŞAĞA SİLAH.
IŞIKLAR ARAR ALKIŞI
İBRAHİM KEK Mİ HARBİ?
İLAÇ İÇ ALİ.
İLİŞİK KAYIK, İKİ KIYAK KİŞİLİ.
İLLE BABAMIZA LAZIM ABA, BELLİ.
İLLE DE BEDELLİ.
İMECE GECE Mİ?
İMRE DE HİCRETİ TERCİH EDER Mİ?
İMRE DELİ, TATİL EDER Mİ?
İMRENSEM ADAMA, MADAM ESNER Mİ?
İMZANLA AL NAZMİ.
İN EMRE AYDAN, MADAM NADYA ERMENİ.
İSA NİŞASTA SATSA, ŞİNASİ.
İT KİRİ BALYAYLA BİRİKTİ.
İTLE İLET TELİ ELTİ.
İTTİ GİTTİ.
İTTİ Mİ, KİM İTTİ?
İTTİHAT AHİTTİ.
İYİ HALLİ BİRİ, BİLLAH İYİ.
KABA NALAN'A BAK.
KABA TALAT'A BAK.
KABUĞUN O KABA KONUĞU, BAK!
KAPAK APAK.  
KARALA ŞİİRİ, İŞ ALARAK.
KARALASAK ŞAİRİ, AŞKA SALARAK
KART AMA MATRAK.
KASAPTA ASMAM SAAT, PASAK.
KASAYA DAMLA, NETTEN ALMA DA YASAK.
KASAYA MAL KOYANA YOKLAMA YASAK.
KASAYLA BAL YASAK.
KATANA TAK.
KATANAYI YANA TAK.
KATIRA DA RADARI TAK
KATLA ENİNE, AL TAK.
KAYA, ZAM YOK. AĞA KOYMAZ AYAK.
KAYAK KAZIK, KIZAK KAYAK.
KAYIŞI YAK.
KEÇİN İLERİDEDİR, ELİNİ ÇEK.
KEÇİNİ ÇEK.
KEÇİYİ ÇEK.
KEKİ KEK.
KEKİK EK.
KEMER ARA, SAKATATTA TAKAS ARAR EMEK.
KEPİ İPEK.
KESTİ GEVEZE, TEZ EVE GİTSEK.
KETEN İYİ, NE TEK?
KIL ARAP İKİ NAMAZ, AMA ZAMAN İKİ PARALIK.
KIŞA KARA KANATTAN AKAR AK AŞIK.
KIZ AYLA, SAĞANAĞA SAL YAZIK.
KIZ AYRILIR, YAZIK.
KIZ, AY ADAMA DA YAZIK.
KIZA YAZIK.
KİM O KOMİK?
KİTAP PİS, ANANA NASİP PATİK.
KOÇ, NEREDE ARAP PARA EDER EN ÇOK?
KOY DEMEMLE KEL MEMED YOK.  
KOY, FALA DA LAF YOK.  
KOYA BAK, KABA YOK.  
KOYMA VAHİT, TEYP YETTİ, HAVAM YOK.
KOYMA, BABAM YOK.  
KOYU SARI SU, ŞU SIRA SU YOK.  
KOYUNU YOK.  
KURU BEY'İN İÇİ NİYE BURUK?
KÜS MÜ SÜMSÜK?  
LA NOTA BİLEN ANNE, EN NANELİ BATON AL.  
LALE HASTA İTE ELLE KILLI KELLE ETİ ATSA, HELAL!  
LALE, GEL AL.  
LALE, GÜL'Ü GEL AL.
LAPA BEKLE, GEL KEBAP AL.
MADARA KAYMAKAM, NİÇİN MAKAM YAKAR ADAM.
MAĞARA DAHA DAR AĞAM.
MAĞAZAYA YAZ AĞAM.
MASKARA! DAMAR ARAMA, DAR AKSAM.
MELEZ, EMRE VERME YABA. BAY EMRE VERMEZ ELEM.
MERKEZ EMEL'E GELEMEZ EKREM.
MİDEDE CÜCEYE CÜCE DEDİM.
MİDYE YİYEYDİM.
MİKADO, O DA KİM?
MİNE BANA HALİNİ SAKLA; HALKA SİNİ, LAHANA BENİM.
MUSA MASUM.
MÜDÜRÜ YERME EMRE, YÜRÜDÜM.
NACİ ŞENİZ'İN EŞİ CAN.
NACİ YEDİ PİDEYİ, CAN.
NAL SANA, TUTAN ASLAN.
NAM SORAR OSMAN.
NE BANA SEN, NE SANA BEN.
NE BEDENİM AZAMİ, NE DE BEN.
NE DEMELİ BUNU BİLEMEDEN.
NE DESEK LOBİ, BOL KESEDEN.
NE SANA BEN, NE BANA SEN.
NE, MAHKUMA YAMUK HA: MEN!
NE, ŞU RİMEL EMEL'E Mİ, RUŞEN?
NEDEN AMA NEDEN?
NEDRET, ONİKİ KERELİ BORDRO BİLEREK İKİ NOTERDEN.
NESLİ BATAKTAN ASILAN, İTİNALI SANAT KATABİLSEN.
NEŞE DE ŞEN.
NETTEKİ MİMİK ETTEN.
NİL'E GECE GELİN.
NİMET EMİN.
NİNE, SON İŞİN O SENİN.
NİNE, ŞU RESİM İSE RUŞEN'İN.
NİSPET EDENİ YİNE DE TEPSİN.
NİTELİKLİ İŞ İLETİN, NİTEL İŞİ İLK İLETİN.
NİTELİKLİ İŞİ İLK İLETİN.
NİYE BU ŞELALE ŞU BEYİN?
NURİ, BEYE BİR UN.
O ZAMAN AL TAK, KATLANAMAZ O.
PARA ELE GELE ARAP.
PARA HAZIR AMA RIZA HARAP
PARA O ARAP.
PARANI KABA SAY, YASA BAKIN ARAP.
PAS AL OSMAN, ANAM SOLA SAP.
PATİKADAN ASLANA NAL, SANA DA KİTAP.
PAY EDEREK İKİ KEREDE YAP.
PAY İLE DAİRE YEDEKLİ TUT. İLKEDE YER İADELİ YAP.
RANA, KANARYA AYRANA KANAR.
RASİM, ELALEMİ SAR.
RESMİ YİNE ŞEN, İYİMSER.
REYİS, MAHMUD'UM HAMSİ YER.
RIZA, HALUK OKULA HAZIR.
RIZA'N EZİNE'DE VE DENİZE NAZIR.
RULO ARAP ELİ İLE PARA OLUR.
RULO İŞİ EN İYİ, NE İŞİ OLUR.
RULO KÜÇÜK KÜÇÜK OLUR.
RULO TELEKSİ ANAYASA SAYANA İSKELET OLUR.
RULO TENEKELİ YALAK İÇİ KALAY İLE KENET OLUR.
RULO YAP, KÜÇÜK PAY OLUR.
SANA NAR ALSIN, ISLAR ANANAS.
SEKİZE BU BEZİ KES.
SİL, BİR ARAZ EMEKLİLİĞE DEĞİL İLKEME ZARAR, İBLİS!
ŞEFİKA'YA BAY AKİF EŞ.
ŞEN ULU BEY'E BULUN EŞ.
ŞENER VE EVREN EŞ.
ŞEŞÜ DÜ MÜ? DÜ ŞEŞ
ŞİMŞEK İLE ÇELİK EŞMİŞ.
ŞOK ADANA'M, YAPAY MANADA KOŞ!
ŞUMNU DOMATESİ İSE TAM ODUNMUŞ.
TAKAS ÇOK AMA KOÇ SAKAT.
TAMAM AMA MAT.
TAMİR EDERİM, AT.
TARAMA! HALA KURUDUR UKALA HAMARAT.
TARİHİ SAKLA HALA, HALKA SİHİR AT.  
TAS SAT.
TASARIDA RADAR ADI RASAT.
TASLA KEPEK AL SAT.
TAŞ AT.
TEKERE BİNER, TUTTU TRENİ BEREKET.
TELİ ELLERİME DEMİR ELLE İLET
TEMİN EDEMEM MEMED'E NİMET.
TEMİN ET ŞİİRİ, İŞTE NİMET.
TESİS ET.
TİGEN, İKİ DAKİKA DİKİNE GİT.
TRAŞ NEDEN ŞART.
TRAŞ NİÇİN ŞART
TUT A YAKALA EN KÜÇÜK, NE ALAKA YA, TUT.
TUT KARA YAS, AMA DAİRELERİ ADAMA SAYARAK TUT.
UÇ, ŞU KEDİ DE KUŞÇU.
UĞUR, MOTORA SAR O TOMRUĞU.
ULU ELİ MİLATLIK ANAM, AZ NAMAZLIK ZAMAN ARA, NAMAZ KIL ZAMAN ZAMAN, AKIL TALİM İLE ULU.
UT SUSTU.
UTKU TUTUKTU.
VALS EDE SLAV.
VE AYA MESKEN, ELE GELENEK SEMAYA EV.
YARASAN, O MAĞARA TATAR AĞAM, ONA SARAY.
YASTIK ÇOK, AMA KOÇ, KIT SAY.
YAŞA DA KRALİÇE SEÇİL ARKADAŞ, AY.
YOK ANAM, TAVUĞU VATMANA KOY.
YOK, ADINI DA KOY.
YOK, AL AVUÇLA, AL ÇUVALA KOY.
ZAİRE'NİN ERİ AZ.
ZALİM, İRİ BİRİ Mİ LAZ?
ZAM ARAYANA YARAMAZ.
ZAM KAT'İ, ZİBİDİ BİZİ TAKMAZ.
ZAM TUTMAZ.
ZAM YOK, REY İYİ, GREV VERGİYİ YER, KOYMAZ.
ZAM, MURAT STAR, UMMAZ.
ZAMAN YORAR, AKIL KAHREDER, HAKLI KARAR OYNAMAZ.
ZAMKI ÇOK, O ÇIKMAZ.
ZAMLI KABANA BAKILMAZ.
ZAMLI TAKSİYE VEYİS KATILMAZ.
ZAMLI TAS NEDEN SATILMAZ?
ZARAR AZ.
ZAYIFI YAZ.
ZAYİLER, İFADESİNİ SEDA, FİRELİ YAZ.
ZAYİN EMANETTE, NAMENİ YAZ.
ZEKİ, KİRAZI SEVEN IŞIK KIŞIN EVE SIZAR İKİ KEZ.
ZİRA BANA SARI, SIRA SANA BARİZ. 

8 Ekim 2014 Çarşamba

8. sinif 1. ünite testleri

8.SINIF 1.ÜNİTE: KAZA VE KADERE İMAN TESTİ - 1
1. Kaza ve kadere iman imanın altı temel şartından biridir. Buna göre kazanın tanımı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A-İnsanların tevekkül içinde olmalarıdır.
B-Allah'a güvenmek ve inanmaktır.
C-İnsanların işledikleri günahlardan pişman olup tövbe etmeleridir.
D-Allah'ın takdir ettiği şeylerini zamanı gelince gerçekleşmesidir.
D
Kimi insandan kaynaklanarak ortaya çıkan olumsuzlukları insanın kaderi olarak nitelemek ve bunun sonucu olarak da kaderi suçlamak, Kur'an'ın kader anlayışı değildir.
2.Aşağıdakilerden hangisi insandan kaynaklanan bu olumsuzluklardan biri değildir? 
A-İhmal
B-Vurdumduymazlık
C-Bilgisizlik
D-Tedbir 
D
3. Aşağıdakilerden hangisi İslâmiyet'in kaza ve kader anlayışına uygundur? 
A-Kaza ve kaderde insanın iradesinin hiç bir rolü yoktur.
B-Kaza ve kader, insanın sorumluluğunun olmadığını gösterir.
C-İnsanın sorumluluğu alanındaki kaza ve kader Allah tarafından takdir edilirken, insanın iradesi de göz önüne alınmıştır.
D-Kaza ve kader anlayışında Allah'ın iradesinin hiç bir rolü yoktur. 
C
4. Aşağıdaki ayetlerden hangisi evrendeki fiziksel yasalara örnek olarak gösterilemez?
A-Evet; onun parmak uçlarını dahi derleyip(yeniden) düzene koymaya güç yetirenleriz. (Kıyamet Suresi, 4)
B-Ve aşılayıcılar olarak rüzgarları gönderdik, böylece gökten su indirdik de sizleri suladık... (Hicr Suresi, 22)
C-Yeryüzünde, onları sarsmasın diye, sabit dağlar yarattık... (Enbiya Suresi, 31)
D-Birbirleriyle kavuşmak üzere iki denizi salıverdi. İkisi arasında bir engel vardır; birbirlerinin sınırını geçmezler. (Rahman Suresi, 19-20) 
A
Evrenin işleyişinde bellli bir düzen ve ahenk vardır: Canlıların birbirlerine muhtaç olması, bir canlı türünün dengeyi bozacak şekilde çoğalmaması için onun başka bir canlının kontrolüne verilmesi, oksijen ve karbondioksit dengesi vb. Bilim adamları bu düzene eko sistem adını da vermektedir.
5.Kur'ana göre bu sisteme verilen ad aşağıdakilerden hangisidir? 
A-Kaza
B-Sünnetullah
C-Kader
D-Fiziksel yasa 
B
6. Evrendeki düzen ve ahenkten çıkartabileceğimiz sonuçlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? 
A-Kur'anın mucizeleri bir bir ortaya çıkmaktadır.
B-Allah, canlıların büyük bir bölümünü insanın emrine vermekle ona büyük bir sorumluluk vermiştir.
C-Allah vardır ve birdir ve gücü her şeye yeter.
D-Allah evreni sebepsiz yere yaratmıştır. 
D
7. İslâmiyet'e göre çalışmakla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir? 
A-Helâl kazanç yolunda çalışmak sevaptır.
B-Haram yiyecek ve içeceklerin ticareti de, yenmesi de haramdır
C-Toplumun yararına olan çalışmalar (okul, cami, yol vb...) durduğu sürece o çalışmaları yapanların sevapları da devam eder.
D-Haram kazancın bu dünyadaki zararları sadece haram kazananı etkiler. 
D
8. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi İslâm inancına aykırıdır?
A-Zenginlik bu dünyadaki imtihan çeşitlerinden biridir.
B-Zenginlik her durumda insanın yararınadır.
C-Zenginlerin sorumlu oldukları ibadetleri de fazladır.
D-Dinimize göre zenginlik kötü değildir; kötü olan insanın cimri olmasıdır. 
B
9. Aşağıdakilerden hangisi hem günah hem de kıyametin küçük belirtisidir?
A-Binaların yükselmesi
B-Bayan nüfusunun artması
C-Anneye saygının ve itaatın azalması
D-Hiçbiri 
C
10. İslâmiyet'le aşağıdaki ilkelerden hangisi uyuşmaz? 
A-İyilik yapmak isteyen kimse o iyiliği yapamasa da bir mükafaat kazanır; o iyiliği yaparsa on katından yediyüz katına kadar mükafaata erişebilir.
B-Sorumluluk taşıyan hiç kimseye, başkasının sorumluluğu yüklenmez.
C-İnsan iradesi dışında istemeyerek aklından geçen düşüncelerden de sorumludur.
D-Allah, kimseye gücünün üstünde bir sorumluluk yüklememiştir. 
C
11. Kadere doğru bir şekilde inanmanın faydalarından değildir? 
A-) Başımıza gelen kaza ve belalara karşı sabırlı oluruz
B-) Başarılarımızdan dolayı övünürüz.
C-) Elde ettiğimiz başarılardan dolayı kibirlenmeyiz, şükrederiz
D-) İyilik yada kötülük karşısında sağduyulu oluruz. 
B
Hz. Ömer’in yaşadığı şehirde bulaşıcı, ölümcül veba hastalığı çıkar.Hz. Ömer başka şehre gitmek ister. Bir sahabe:"Ya Ömer Allahın kaderinden mi kaçıyorsun?” der.Hz. Ömer:"Allahın kaderinden yine Allahın kaderine kaçıyorum.” der.
12-Yukarda anlatılan olaya göre çıkarılacak en kapsamlı sonuç hangisidir? 
A-) Başımıza gelen herşey kaderimizdir.
B-) Hz. Ömer’in kader anlayışı yanlıştır.
C-) O sahabe kaderi doğru yorumlamıştır.
D-) İnsan kaderinden kaçamaz. 
A
Isıtılan metallerin genleşmesi, Suyun 100 derecede kaynaması, Atılan bir cismin yere düşmesi 
13.Yukarıda hangi yasadan bahsedilmektedir?
A-) Kimyasal
B-) Fiziksel
C-) Toplumsal
D-) Biyolojik 
B
14. Yüce Allah’ın ezeli bilgisiyle( geleceği bilmesiyle) insanın önceden neler yapacağını bilmesi, yazması ve zamanı gelince de insanın bunları yaşamasına ne denir?
A-)Kader
B-)Sabır
C-) Kaza
D-) Şükür 
A
Araba kullanan bir insanın;
I- Arabasının bakımının tam olması
II- Trafik kurallarına uyması
III- Şöforun de trafiğe çıkmaya uygun olması ( sarhoş, uykusuz olmaması vs.) sayılan yasalara insan uyduğu zaman trafik kazası büyük ölçüde olmaz. Olsa bile insan sorumlu tutulmaz. Çünkü iradesi dışındadır.
15-Bahsedilen yasalar sırasıyla hangisidir?
A-) Biyolojik Fiziksel Bireysel
B-) Kimyasal Toplumsal Biyolojik
C-) Bireysel Toplumsal Fiziksel
D-) Fiziksel Toplumsal Biyolojik 
D
İnsan, kendi özgürlük alanı içinde Allah’ın gönderdiği bilgileri dikkate almalıdır. İyi ve güzel olanı yapmalı, kötü ve yanlıştan uzaklaşmalıdır. Yaptığı davranışlarda"Kaderim böyle, ne yapayım.” Anlayışıyla hareket etmemeli, sahip olduğu akıl, irade ve özgürlüğü iyi yönde kullanmalıdır. Çünkü insan, yaptıklarından sorumludur ve bunların karşılığını görecektir. 
16.Bu parçadan hangisi çıkarılamaz? 
A-) İnsan özgürdür ve yaptıklarından sorumludur.
B-) İnsan kendi tercihini kendisi yapar. Kaderim böyleymiş ne yapayım diyerek Sorumluluktan kurtulamaz.
C-) İnsanın kaderinde kötülük yapmak varsa, istemese de yapar
D-) İnsan Allahın gönderdiği bilgileri dikkate almalıdır. 
C
17. İnsana doğru bir inanışa sahip olması, dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşması için akıl ve iradeye ilaveten neler verilmiştir? 
I- Zenginlik II- Kutsal kitap III- Peygamberler IV- Aile
A-) II-III
B-)I-IV
C-) I-II-III
D-) III-IV 
A
18. İnsanın özgürlüğü ile sorumluluğu arasında nasıl bir ilişki vardır? 
A-) Özgürlük arttıkça sorumluluk artar.
B-) Sorumluluk arttıkça özgürlük azalır.
C-) Özgürlük arttıkça sorumluluk azalır.
D-) Herhangi bir ilişki yoktur 
A

8.SINIF 1.ÜNİTE: KAZA VE KADERE İMAN TESTİ - 2
1. Özgür olmayan bir kimse Cuma namazından sorumlu değildir. Bu cümleden aşağıdakilerden hangi sonuca ulaşılabilir?
A-) Cuma namazı bazen terk edilebilir
B-) İnsanlar Cuma namazından sorumludur.
C-)Yüce Allah insanlara taşıyamayacağı yük yüklemez.
D-) Cuma namazı farzdır. 
C
2. Toplumumuzda yanlış kader anlayışının bir neticesi olarak bazı yanlış deyimler veya atasözleri oluşmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan değildir?
A-) Akacak kan damarda durmaz.
B-) Kader mahkûmu, kader arkadaşı
C-) Kaderim buymuş, ne yapayım demek.
D-) Allah’ın dediği olur.
D
3. Hz. Muhammed kendisinden para isteyen birine balta satın aldırmış ve ormandan kuru dalları keserek satmasını söylemiştir. Bu kişi de böyle yaparak para kazanmıştır. Hz. Muhammed’in bu kişiye yol göstermesi İslamiyetin daha çok aşağıdakilerden hangisine verdiği önemi gösterir? 
A-) Ormanların önemi
B-) Zor durumda kalanlara yardım etmek gerektiğini.
C-) İslam’da çalışmanın önemi.
D-) İnsanlara yol göstermek gerektiğini.
C
4. Yüce Allah’ın ezeli bilgisiyle ( geleceği bilmesi) insanın önceden neler yaşayacağını bilmesine ne denir? 
A-) Kader
B-)Sabır
C-) Kaza
D-) Erdem 
A
"Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.” Allah’a güvenmek demek boş boş beklemek değildir. İnsana düşen elinden geleni yapmak ve gerisini Allah’a bırakmaktır. 
5.Yukarıda bahsedilen her müminde bulunması gereken davranış hangisidir? 
A-) Dua
B-) Tevekkül
C-) Şükür
D-) Namaz
B
6. Bir suç, bir günah işleyip de hapse düşen birisi dese ki:"Ne yapayım kaderim buymuş.” Siz bu kişiye ne cevap verirseniz doğru olur?
A-) Haklısın, kaderinden kaçamazsın.
B-)Olacağı varmış, olmuş. Senin elinden bir şey gelmez.
C-)Kaderi suçlayarak sorumluluktan kurtulamazsın.
D-) Akacak kan damarda durmazmış. 
C
7. İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır, sözünü aşağıdaki hangi atasözü en iyi karşılar? 
A-) Damlaya damlaya göl olur.
B-) Sakla samanı gelir zamanı.
C-) Ağaç yaş iken eğilir.
D-) Bakarsan bağ olur; bakmazsan dağ olur.
D
8.Aşağıdakilerden hangisi kadere imanın insana sağladığı faydalar arasında yer almaz?
A)Hürriyetinin bilincine vararak iyi kullanmak
B)Bütün gücüyle dünya için çalışmak
C)Gücünün yettiği her şeyi yapmaya çalışmak
D)Sorumluluklarını unutmadan tercih yapmak 
B
9.Yüce Allah her şeyi biliyor ve yaratıyorsa insanın suçu nedir?
A) İnsanın hiçbir suçu yoktur.
B) Allah’ın kendisine verdiği iradeyi kullanırken tercih hatası yapmasıdır.
C) Yüce Allah’ı tanıyamamasıdır.
D) Kaza ve kadere inanmamasıdır.
B
10.Aşırı yorgunluk ve uykusuzluğu olan bir kişi, bu halde araç kullanması sonucunda kaza yapar ve sakat kalır. Böyle bir durumda kişi öncelikle aşağıdaki yasalardan hangisinin gereğini yerine getirmemiştir? 
A) Fiziksel Yasaların
B)Toplumsal Yasaların
C) Ekonomik Yasaların
D)Biyolojik Yasaların 
D
11.Dinimiz Müslümanlardan adaletli, doğru, dürüst, sabırlı olmalarını, içki, kumar, zina gibi kötü fiillerden uzak durmalarını istemiştir. Dinimizin bu tür emir ve tavsiyeleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinin içerisinde yer alır? 
A) Fiziksel yasalar
B) Toplumsal yasalar
C) Siyasal yasalar
D) Biyolojik yasalar
B
Her şeyin bir sonu vardır. İnsan hayatının da bir sonu vardır. Doğar, büyür, yaşar ve ölür. Bu dünya fanidir. O halde Allah’ın emir ve yasaklarına uygun bir yaşamı benimseyelim. Ahlak kurallarına uyalım. İnsanlara, insan olduğu için değer verelim. Unutmayalım ki kim zerre kadar iyilik yaparsa mükafatını; kim de zerre miktarı kötülük yaparsa ahirette cezasını görecektir. 
12-Yukarıdaki paragrafta evrenin yasalarından bahsedilmektedir. Aşağıdaki şıklardan hangisinde bahsedilen yasalar doğru olarak verilmiştir?
A) Fiziksel- Biyolojik yasalar.
B)Toplumsal- Fiziksel yasalar.
C) Biyolojik- Toplumsal yasalar.
D)Biyolojik yasalar 
C
Allah insana akıl ve zeka vermiştir. Ona, neleri yapacağını ve nelerden sakınacağını bildirmiştir. Onu davranışlarından da sorumlu tutmuştur. O halde, insanın kötü olan davranışlarını kaderle bağdaştırması doğru değildir. Bazı insanlar kaderi yanlış anlarlar. Bunlar, "Ne yapayım, kaderim böyleymiş.” Deyip yaptıkları işin sorumluluğunu kabul etmek istemezler. Böyle bir anlayış İslam dininin kader anlayışına uygun değildir. Çünkü Yüce Allah bize irade vermiştir. Örneğin İyilik yapmak istersek iyilik, kötülük yapmak istersek kötülük yaparız. Yaptığımız işlerin de sonucuna ( Ceza ve ödül olarak) katlanırız. 
13-Yukarıdaki paragraftan aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?
A) İnsan dünyada bir tiyatro oyuncusu gibidir, kaderinde ne yazılıysa onu oynar.
B) Kim zerre kadar iyilik yaparsa mükafatını; kim de zerre kadar kötülük yaparsa cezasını görecektir.
C)"Ne yapayım, kaderim böyleymiş.” demek sorumluluktan kaçmak, sorumluluğu başkasına yüklemektir.
D) İnsan irade sahibi bir varlıktır. Dolayısıyla yapacağı işlere kendisi karar verir. 
A
14.Aşağıdaki cümlelerin hangilerinde inanç ve davranış ilişkisi bir arada verilmiştir? 
I. İnançlarımız doğrultusunda davranmalıyız.
II. Hayatta zorluklar, sabırla aşılabilir.
III. İnsanlara yardımda bulunmalıyız.
IV. İnanan insan davranışlarında dürüst olur.
A) I-II
B) I-IV
C) II-IV
D) II-III 
B
15.Allah’ın evrendeki düzen için koyduğu yasalara ne denir?
A)Yaratma
B)Farz
C)Sünnetullah
D)Vacip 
C
16.Kader inancıyla ilgili olarak hangisi yanlıştır?
a)Kaderde yazılan gerçekleşir, insanın sorumluluğu olmaz.
b)İrade sahibi insan, her yaptığından sorumludur.
c)Allah’ın tasarrufunda olan kaderden insan sorumlu değildir.
d)Kaderde olanların gerçekleşmesine ‘kaza’ denir. 
A
17.Aşağıdakilerden hangisi yanlış bir kader anlayışıdır?
A)Kader Allah’ın ezelde çizdiği bir hayat programıdır
B)Hayır da ve şer de Allah’tan gelir.
C)Allah yapacaklarımızı bildiğine göre sorumlu olmayız.
D)Hayır gördüğümüzde şer, şer gördüğümüzde hayır olabilir.
C
18. "Eşeğini sağlam kazığa bağla, komşunu hırsız çıkarma” atasözü aşağıdakilerden hangi konuyla ilgilidir. 
A) Kader
B)Tevekkül
C) Güven
D) Çalışmak 
B
19.İnsanı diğer canlılardan ayıran önemli özelliklerden biri de seçme ve yapma gücüdür. İnsanda sınırlı da olsa bulunan bu özelliğe ne ad verilir? 
A)Külli irade
B) Tevekkül
C) Cüz-i irade
D) Kudret 
C
20.Aşağıdaki ayetlerden hangisi Allah’ın her şeyi bir ölçüye göre yarattığına örnek değildir? 
A)Güneş ve ay belli bir hesaba göre hareket eder
B)O yaratıp şekillendiren ahenk ve düzen verendir
C)Rahmanın yaratılışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin
D)Allah’ın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız 
D



8. SINIF  (1. ÜNİTE) KAZA  VE KADER  TESTİ – 3
1- Allah’ın önceden planlayıp takdir ettiği şeyleri yeri ve zamanı geldiği zaman yaratmasına ne ad verilir?
a) Şer      b) Hayır     c) Kader        d) Kaza
2-  "...Allah katında her şey bir ölçüye göredir." (13/Ra'd suresi, 8)
 "...Her şeyi yaratan ve bir ölçüye göre düzenleyen Allah'tır." (25/Furkan suresi, 2)
Yukarıdaki ayetlerden hareketle aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılamaz?
a) Evren, iç içe bulunan sistemlerden oluşur. 
b) Her şeyin yaratılmasında bir düzen vardır.
c) Allah her şeyi bir ölçüye göre yaratmıştır
d) Evren çok büyük ve birbirinden ilgisiz pek çok varlıktan oluşur.
3- İyi, güzel ve sonuç bakımından insanlara yararlı olan iş ve davranışlara ne ad verilir?
a) Şer        b) Kaza     c) Kader        d) Hayır
4-  "Gece ve gündüzün peş peşe gelmesinde, Allah'ın göklerde ve yerde yarattığı her şeyde, Allah'a karşı sorumluluk bilinci taşıyan bir toplum için ibretler vardır." (10/Yunus suresi, 6)
Yukarıdaki ayette verilmek istenen mesaj nedir?
a) Gece ve gündüz peş peşe gelmektedir.
b) Allah gökleri ve yeri yaratmıştır.
c) Her şeyde bir ölçü vardır.
d) İnsan, varlıklar üzerinde inceleme yapıp, onların yaratıcısı ve kendi yaşamının amacı hakkında düşünmelidir.



5-  ("Onun varlığının belgelerinden biri de denizde dağlar gibi yüzen gemilerdir.")
Yukarıdaki ayette aşağıdaki yasalardan hangisine işaret edilmiştir?
a) Kimyasal yasalar     b) Toplumsal yasalar
c) Biyolojik yasalar      d) Fiziksel yasalar.
6- Yüce Allah’ın ezelden ebede (eksi sonsuzdan artı sonsuza) kadar evrende olacak şeylerin hepsini önceden planlayıp takdir etmesine ne ad verilir?
a) Şer           b) Hayır     c) Kaza  d) Kader
7- Aşağıdaki davranışlardan hangisi “Her şerde bir hayır vardır” düşüncesine aykırı bir davranıştır?
a) Bir felaketle karşılaşıldığında bütün umudunu kaybetmek.
b) Sıkıntılardan Allah’a sığınmak.
c) Allah’tan hayırlısını istemek.
d) Başımıza bir kötülük geldiği zaman sabretmek.
8- İnsanın başarıya ulaşmak için, doğru yöntemleri uygulayarak çaba harcadıktan sonra, işin sonucunu Allah’a bırakıp O’na güvenmesine ne ad verilir?
a) Sabır                   b) Rıza
c) Şükür                 d) Tevekkül
9- İnsanın iradesiyle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Cüz'i (sınırlı) iradedir.
b) İnsan, tüm yaşamında tamamen özgürdür.
c) İnsanın sorumlu tutulmasının nedeni iradesinin olmasıdır.
d) İnsanın iradesi olmasaydı, sorumluluğu da olmazdı.
10- Kötü, çirkin ve zararlı olan davranışlara ne ad verilir?
a) Hayır      b) Şer     c) Kader          d) Kaza

11- Özgürlük ve sorumluluk ilişkisiyle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) İnsan, özgürlüğü oranında yaptıklarından sorumludur 
b) Herkes kendi davranışlarının hesabını verecektir. 
c) Allah, kimseye gücünün üstünde bir sorumluluk yüklemez. 
d) İnsan da diğer canlılar gibidir; doğar, yaşar ve ölür.
12- Allah’ın iradesiyle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Külli (her şeyi kapsayan genel) iradedir.
b) Allah dilemeksizin hiçbir şey olmaz.
c) Bütün varlıklar Allah’ın iradesine göre varlıklarını sürdürür. 
d) İnsan, irade sahibi bir varlıktır.
13-  "Kim doğru ve yararlı iş yaparsa, kendi iyiliği için yapmış olur. Kim de kötülük işlerse, kendi zararına işlemiş olur..." (41/Fussilet suresi, 46)
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen ayetle çelişmektedir?
a) İnsan ne için çalışır, çaba gösterirse onun karşılığını alacaktır.
b) İyilik görmek isteyen iyilik yapmalıdır.
c) Yapılan her bir kötülüğün insana geri dönen bir zararı vardır.
d) İyilerin ömrü uzun olmaz.
14- Aşağıdakilerden hangisi “Kader” kavramıyla doğrudan ilgili değildir?
a) Ölçü                          b) Düzen
c) Yaratma                   d) Plan
15-  ”Bilmez misin ki Allah, geceyi gündüzün ve gündüzü gecenin peşisıra getirmektedir. Güneşi ve ayı da buyruğu (yasası) altına almıştır. Bunların her biri belli bir süreye kadar hareketine devam eder. Ve Allah, yaptıklarınızdan tamamen haberdardır “ (Lokman Suresi, 2.ayet)
Yukarıdaki ayette evrende bulunan yasalardan hangisine dikkat çekilmektedir?
a) Biyolojik yasalar         b) Fiziksel yasalar
c) Toplumsal yasalar      d) Ahlaki yasalar
16- Ali: “–Ben üzerime düşeni yaptım. Derslerime güzelce çalıştım. Allah'a güveniyorum. İnşallah başaracağım.”
Ali’nin sözleri, aşağıdaki İslam öğretilerinden hangisiyle eşleşir?
a) Kaza                          b) Kader
c) Tevekkül                   d) Tevazu
17- "İnsan, aklını ve iradesini iyi kullanmalı, sonuçlarını düşünerek hareket etmelidir. O, bilgisizlik, ihmal ve vurdumduymazlık (duyarsızlık) sonucunda ortaya çıkan olumsuzluklara kader diyerek sorumluluktan kaçınamaz."
 Aşağıdaki şıklardan hangisi yukarıda verilen bilgi ile çelişir?
a) İnsan, iyi ile kötüyü ayırt edebilecek bir akla sahiptir.
b) İnsanın davranışlarından sorumlu tutulması, irade sahibi olmasından dolayıdır.
c) İnsan, davranışlarını kendi bilgisi ile belirler.
d) İnsanın kötü yolu benimsemesi alın yazısının böyle yazılmış olmasındandır.
18-Aşağıda verilen kavramlardan hangisi yanlış açıklanmıştır?
a) Rızık: Allah’ın biz insanlara vermiş olduğu yiyecek, içecek ve diğer imkanların hepsi
b) Alem: Allah’ın yaratmış olduğu bütün varlıkları içine alan en büyük sistem
c) İrade: İnsanın bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü
d) Tevekkül: İnsanın başına gelebilecek bir olayı önceden tahmin edebilme gücü

CEVAPLAR
1-D 2-D 3-D 4-D 5-D 6-D 7-A 8-D 9-B 10-B 11-D 12-D 13-D 14-C 15-B 16-C 17-D 18-D